dijous, 18 de novembre del 2010

BACH: TOCCATA I FUGA EN RE MENOR

Qui ha dit que la música només es pot escoltar? Amb les noves tecnologies també es pot veure.
Els alumnes de quart de primària hem escoltat i hem vist la famosa obra "Toccata i fuga en re menor", per a orgue, del compositor Johann Sebastian Bach. Aquesta nova forma de fer audicions augmenta notablement les possibilitats de conèixer i estudiar la seva forma i la seva estructura, i d'apreciar totes les veus. Després de veure aquest vídeo i d'apreciar-ne tots els detalls, un es demana si en Johann Sebastian Bach era músic, arquitecte, enginyer... El que no dubtam, és que era un geni!





Quines són les nostres impressions després de l'audició?

- Asier: A mi m'ha recordat a una casa de terror.
- Beatriz: A mi a una pel·lícula de por.
I no és d'estranyar ni una cosa ni l'altra, ja que aquesta peça ha estat utilitzada moltes vegades al món del cinema en aquests tipus de pel·lícules.
- Diego Pau: a mi a una pel·lícula de Doraemon.
Aquest camp ja no el domino ;-) però és possible que també hagin utilitzat aquesta música en qualque ocasió.
- Patrick: pareixia una muntanya russa!
I tant que a vegades ho semblava! Aquesta velocitat virtuosa i aquestes pujades i baixades són de vertigen!
- Marta: em sembla com si hi hagués diferents músics cada un amb la seva melodia i que entre tots en fan una.
Molt bé, de fet, la composició d'aquest tipus de música es basa en la polifonia (moltes veus) vertebrada pel contrapunt entre diferents veus (d'igual importància). El terme contrapunt deriva de punctum contra punctum, "nota contra nota" o "melodia contra melodia" i descriu el paisatge musical consistent en dues o més línies melòdiques que sonen simultàniament.
- Elise: a mi m'ha fet recordar una escala, i també a la pel·lícula "Fantasia" de Disney.
L'escala té sentit per les pujades i baixades que mencionàvem abans. La pel·lícula "Fantasia", de Disney, va ser estrenada l'any 1940 i va ser una pel·lícula experimental sense diàlegs, l'objectiu de la qual va ser il·lustrar o acompanyar amb animació temes de música clàssica. En efecte, la pel·lícula comença amb aquesta obra de J.S. Bach, interpretada, en aquest cas, no per orgue, sinó per orquestra simfònica. Podeu veure el vídeo a continuació.


1 comentari:

Post nuevo Post antiguo Home